Make your own free website on Tripod.com
Het dagelijks leven van een boeddhistische monnik

Home

Thailand
-
De geschiedenis van het boeddhisme in Thailand
De toetreding tot de sangha
Het dagelijks leven
-
China
-
De geschiedenis van het boeddhisme in China
Toetreding tot de sangha
Het dagelijks leven
-
Tibet
-
De geschiedenis van het boeddhisme in Tibet
Toetreding tot de sangha
Het dagelijks leven
-
Meditatie
Nawoord
Literatuur
Contact
De geschiedenis van het boeddhisme in Thailand

 

De geschiedenis van het boeddhisme in Thailand gaat zover terug, dat niet de hele geschiedenis duidelijk is. Het begint al met de oorsprong van het Thaise volk. Waar dat volk vandaan gekomen is, is niet zeker. Waarschijnlijk is dat de Thai van oorsprong in de Chinese provincie Yunnan woonden. Ze zijn waarschijnlijk rond 900 n.Chr. naar het zuiden gemigreerd.

thailand-yunnan.jpg

Vˇˇrdat de Thai in Thailand woonden, woonden er de door India be´nvloedde Mons en de Khmer. Het theravada boeddhisme is waarschijnlijk al in de tweede of derde eeuw v.Chr. het land binnengekomen.[1]

 

Het boeddhisme is enkele eeuwen voor onze jaartelling ontstaan in India. Vanuit India is het onder andere verspreid naar Sri Lanka. Waarschijnlijk is het boeddhisme via Sri Lanka in Thailand terechtgekomen. Dat is waarschijnlijk in de tijd van de Indiase keizer Ashoka gebeurd. Het was namelijk deze Indiase keizer die twee boeddhistische zendelingen stuurde naar het noorden van het gebied dat nu Thailand heet. Zij verspreidden daar het boeddhisme van het kleine voertuig, wat in Bangkok verwarrend genoeg Theravada boeddhisme wordt genoemd, omdat het de oudste stroming in Thailand is.

 

Of het echt zo is gegaan als ik in de vorige alinea heb beschreven, is maar de vraag. Hoogstwaarschijnlijk is het dat het de Mons, die het boeddhisme in de eerste eeuwen na onze jaartelling verspreidde over een groter deel van het huidige Thailand.[2]

 

Thailand was in die tijd een landbouwstaat, de godsdienst was een mengeling tussen animisme en boeddhisme. In de twaalfde en dertiende eeuw n.Chr. hebben de Thai uit China, die tot het theravada boeddhisme bekeerd waren, steeds meer kleine satellietstaatjes gesticht in het gebied. Zo hebben ze langzaam het land van de Mons en de Khmer overgenomen.

 

Sukhothai, de staat van de Thai, was sterk be´nvloed door de cultuur van India, de literatuur van de Mons, de politieke organisatie methoden en landbouwmethoden van de Khmer. De koning was trouw aan het theravada boeddhisme. De godsdienst in het land werd het theravada boeddhisme, met tantrische elementen, en goden in het boeddhistisch pantheon uit bestaande natuurreligies.

 

Na Sukhothai kwam er de staat Ayutthaya in 1350, deze was een stuk groter dan het huidige Thailand. In de Ayutthaya-periode werd de koning vereerd alsof hij een god was. Dat idee kwam van de Khmer.

 

In de zestiende eeuw was voor de Thai het eerste contact met het westen, in persoon van de Portugezen. Later kwamen ook grote aantallen Franse, Engelse, Japanse, Hollandse en Spaanse handelaren, huurlingen en missionarissen langs. Ze werden redelijk vriendelijk bejegend, tot ze te veel macht kregen en ÚÚn van de buitenlanders - een charismatische Griek - de buitenlandse politiek bepaalde. Hij werd gedood.

 

In de achttiende eeuw werd Bangkok hoofdstad, werd er een nieuwe tempel en een nieuw paleis gebouwd en werd de boeddhistische sangha hervormd. Thailand is nooit gekoloniseerd.

 

In de twintigste eeuw was Thailand het eerste Aziatische land dat verplicht onderwijs invoerde. In 1939 werd de toenmalige koning naar Engeland verbannen, en werd zijn neefje van tien jaar koning. Opstandelingen kregen toen aardig wat macht, en veranderden de naam van de staat van Siam in Thailand. Thailand was en is - westers georiŰnteerd, ze hebben voetbal, westerse kapsels en kleding overgenomen, om maar wat te noemen. Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde Thailand zich tot een tijger, dat wil zeggen dat er veel geproduceerd word voor het westen, omdat de lonen daar zo laag zijn. [3]

 

Tegenwoordig zijn er in Thailand twee hoofdstromingen van het boeddhisme te vinden: de grote sekte, ofwel Mahanikaya en de kleinere groep de Dhammayukti nikaya. Het verschil zit in het ontstaan van de groepen, maar tegenwoordig is het moeilijk om ze uit elkaar te houden, en zit vooral in de uitspraak van de Pali teksten. [4]

 

Nu is 95 % van de bevolking boeddhist. Het is dan wel zo dat het boeddhisme de belangrijkste godsdienst en tevens staatsgodsdienst is, en de koning moet een boeddhist zijn, maar ÚÚn van zijn titels is beschermer van alle godsdiensten. De Thai vinden godsdienstvrijheid wel belangrijk. De zelfgekozen naam van het land is niet voor niets Thailand. Thai betekent vrij.


[1]M. Clutterbuck 1999, p. 53

[2] RDT p. 36 v

[3] M. Clutterbuck 1999, p. 52-71

[4] RDT